...

SEE ME

Followers

Monday, June 29, 2015

Day 7 ramadhan

24.6.15 hari ini hari rabu..ala cuci darah...x dan nak masak...hari ini my adik ehan akan ambik alih utk masak....ehan masak menu telur puyuh...nyum2 sedap....mujur adik aku ehan ada...boleh la tolong aku kat rumah bila aku buat keje rumah time kat dapur2 ni..

Malam sahur seperti  biasa makan lauk yg dah ada....hehehehbe gitulah rutin kami bertiga di rumah....kejap je dah hari yg ke 7 puasa..

Day 10 ramadhan

Alhamdulillah dapt sahur bersama insan tersayg....abg sayg...sahur nasi putih sambal sotong.....

Pagi ni teman kak rod ke klinik sebab nk check adam x sihat kat klinik zam.. tp sedihnye adam kena refer hospitl dungun utk admit wad..ada sikit kunan dlm paru2...tp bila tgk adam ok je..siap lompat2 plak...x pe get well soon..

Best moment aredayek today... alhamdulillah..Allah known..abg hepy ..

Hari ni aku cuci darah...abg teman...menu ayam golek...nasi goreng ikan..dan lauk2 lain..sedih adam dah masuk wad...mlm nie aku nk g tgk...tq abg belikan sekaya..air katira n rambutan...nyum2...

Mlm ni jom kita mkan sate kat my fav ...tp bungkus...n kfc pun bungkus...cuma roti canai je tak buka...n last makan aiskrim mcd..  yg nok aiskrim byk... tq abg...

Waa mkn byk...lepas tu g tgk adam...amboi adam tido...kak rod ngah mkn...eddie ayu irsyad pun ada..n abg mie...lepas tu blik...hehe.. hari yg penuh dgn isinya wth abg...

Day 9 ramadhan

Hari ni jumaat 26.6.2015...adik2 semua ada...yg jauh semua balik....hari ni kami plan nk g ziarah nenekku di kemaman...aku panggil mok....lame x jumpa...kami bertolak dlm pukul 9 pg....pg 2 kereta...aku apa pagi dengan si adam....alhamdulillah mok dah beransur sihat....

X sabar tggu petg...sebab nanti abg sampai....rindunye....abg cepat balik...rindu...

Menu hari ni...nasi ayam in the house... part paling best ... buka pose....wow licin 1 periuk nasi.. aku masak 8 pot..ayam 2 ekor...n sambal sotong...nyym....daging bakar for abg....alhamdulilah...licin...kak rod siap tambah2 lagi...n aku bg 2 set nasi ayam kat my jiran....selesai tugas hari ni....

Sunday, June 28, 2015

Day 8 ramadhan

Hari ni 24.6.2015 ...hari khamis...seminggu dah kita berpuasa....hari ni keje sampai pukul 3......hari ni menu masak utk berbuka pula iaitu kari ikan merah...resepi kak dah..hehehhe .....terbayang2 dimata ikan merah kari...nyum2.... so balik keje terus ke kedai qimily mini market utk brang2 masak...tapi ber4 tu hantar kak dah balik dulu...lepas sampai qimily aku carilah barang keperluan utk masak.. alhamdulillah memang rezekilah...ada ikan merah ...aku beli..balik masak utk juadah berbuka puasa.....adik aku awie ada balik rumah sebab esok dia ada interview lesen kren......hehehhehe hari ini berbuka mcm ramai jek...hehe....mlm aku berehat ...x sabar tggu esok adam sampai...hehe...yg paling best abg balik....

Tuesday, June 23, 2015

Day 6 ramadhan

Alhamdulillah segarnye badan utk bangun sahur...aku siapkan sahur...cuma aku tambahkan telur dadar n air nescafe  panas...laparnye..aku makan   nasi n aku tambah ngn sekeping roti bersama kurma 7 biji......

Sampai opis 7.38 pg....jalan masih lengang...cuace pun mendung je sepanjang bulan pose ini.Allah maha mengetahui umatnya....

Semalam mase buka pose aku dah siap2 request nak makan nasi briani gam ....teringin nye....dgn murtabak daging la ..my fav...so rehat sikit hari ni sebab x masak....nie aku tgh berehat nak solat asar..td x smpat solat kat opis sebab nak ke kedai beli barang dapur utk mask sahur n esok...... ikan pun x banyak hari ni ...ada kembung n selar je...sotong ada tpi sgt besar....x nak lah.tgk kot esok ada lauk lain......

Sahur ingtkan nak buat sup sayur...tgklah mcm na ...hehhehe harap jadilah......

Td masa kat opis abg coll....abg bgtau abg balik hari jumaat ni...tp sampai petang pukul 6 sebab pagi ada meeting pkul 9....Ya Allah permudahkanlah urusa  suamiku Talib....sampaikan rase rinduku ini kepadanya...Amin....harap ada rezeki berjumpa kan....ok

Day 5 ramadhan

Hari yang ke 5 ramadhan.....persiapan sahur...adikku siapkan...betapa aku penat sgt...sampai aku x mampu nak siapkan sahur.....badan terasa amat letih...kenapa ntah sejak kebelakangan ini badan rase sgt penat mcm x cukup rehat saje....

Waktu kerja pun mcm tu..mcm nak pitam saje..tapi mujurlah cuaca okey.....hari ini aku pergi cuci darah kat hospital....mujurlah sempat aku buka kat rumah...td masa kat opis ada isteri kawan pejabt jual juadah berbuka...so aku orderkan popia basah n nasi utk berbuka....tapi rezeki berbuka kat rumah so makan je kat rumah ngn lauk yg disiapkan adik aku iaitu lauk sardin...heheheh.....

Lepas saje berbuka aki bersiap utk solat magrib n insyak...selepas itu aku melepak depan tv sambil makan kudap kudapan....teringin je nak makan burger..tp x larat nak g beli....rase rindu kat abg....sampai aku menagis...hehehhe x malu ...terlalu rindu kat abg..hehehh...lepas tu tidooo :p

Sunday, June 21, 2015

Day 4 ramadhan

Ya Allah betapa beratnye untuk aku bangun ke pejabat hari ni...x larat sangat..rase memang x sedap badan...rase mcm x mampu utk ke pejabat....puasa okey saje...tapi mau demam...sejuk je rase..hmmmmm

Hati terasa sedih rindu sangat kat abag....tak sabar rasenye nak jumpa abg this week..hope abg x busy keje...

Masa drive kereta...aku diam saje sambil melayan lagu zaydah....akhirnye sampai kat opis....masuk opis dah terasa sejuknye ekon...tapi x rupanye ekon suam2 saje..hehhe sedap...aku pula berbekalkan bantal pink..n bersweter bagai...stokin dah bawak tapi x pakai..hehhe...keje ok saje....

Alhamdulillah dapt kurma sanswet 2 kotak....sedap kurmanya ada tangkai...mekar2 gitu....kita shared kat kawan kita 1....kesian dia buka sorg2...family jauh..

Menu iftar hari ni..

1 gulai kuning nenas +ikan kering
2 ikan goreng
3 daging merah smlm
4 ikan goreng
5 belacan mangga
6 ayam golek (adik bongsu belikan)
7 ulaman ,timun batang n ulam raje
8 air laici,susu laici,tebu n teh bunga

Alhamdulillah berbuka ramai2 seronok rase aku,che,ehan,abg mie,edie,ayu n irsyad......ok

Tapi malangnye aku sangt x sihat....time masak2 adik n che tolong..aku rase x larat badan sgt...lepas buka pun mcm tu aku ketidoran...bersama irsyad family....terkejut pukul 1.15 a.m nie....

Saturday, June 20, 2015

Ramadhan 3

20.6.2015 hari sabtu..mcm2 nak buat hari ni...so hari ni berbuka di hospital lah aku hari ni...hehe..menu hari ni daging merah,sayur lemak,ikan goreng...n air x tau lagi..kueh aku masak sira netbak dan  agar2 santan jiran bg...alhamdulillah...

Ni aku tgh berehat di hospital...hehe rase nk tido je....kalu sempat hbs awal boleh berbuka di rumah..ni ngah dialisi...ari biasa 4 jm...arini pose aku buat 3 jam saje...mcm sempat je buka kat rumah....

Rindunye kat abg sayang..tolib...lambat lagi ke nk jumpa.rindu sgt..kat abg.nanti abg balik  yg buat sup tulang k...sayg abg.muah..love u...

Friday, June 19, 2015

Nasi goreng udang in d house

Done nasi goreng udang utk 2nd iftar today......menu yg lain ....ayam goreng kunyit...telur rebus....kuih hari ni...ketupat  pulut lepa murtamabak sekaya tepung pelita ...air sirap sunkis....

Waaa penatnye.masak sorang2 x da pembantu.....

Siap je masak.....azan pun berbunyi..apa lagi berbukalah kami bertiga..hehhe..

Day 2 ramadhan.. 19.6.15

Jumaat....ala bosan jugak...mood medium saje...x berapa rajin...plan nak satelkan keje rumah tapi aku menampak ngn che aku depan tv..sampai ketidoran.....che aku urut2 aku yg rase sakit2 badan..rase mcm x sihat..rase rindu pada tolib. Hehhe abg o abg....smlm sahur pertama aku coll abg sebab nak kejutkan...tapi abg x angkat...rupanya abg dah sahur awal lagi....hari kedua abg plak kejutkan aku...hehe tapi aku dah da kat dapur siapkan sahur...sayg abg.....

Walaupun kita duk jauh...tapi tetap rase abg ada dekat...miss u abg....sahur ni aku rase lapar sgt...1 pinggang nasi habis...selera kalu sahur nie....hari ni plan nak buat nasi goreng..ikan goreng..n ayam kunyit....sahur baru makan nasi putih..lauk sadin n telur dadar with milo panas....

My kakak tanya pasal biskut raye....dia dah hntar jenis biakut raye....aku plak rase nak buat sndri  2 3 jenis biskut n kek sebab masa terluang ada...next week aku nak start...buat sikit2.....

Mood relax..baru day 2 puasa...jauh lagi nak raye..hehe

Day 1 Ramadhan mood

Alhamdulillah...selesai sahur utk ramadhan tahun ni 18.6.2015 ...hari ni hari khamis..last day keje....hari ni memang betul2 mencabar diri aku yag sekian lame x berpuasa...puasa sunat aku x mampu nak lakukan..betapa teruknye aku rase.....alhamdulillah tahun lepas aku berpuasa penuh..Allah meberikan aku kemudahan...tahun ni takut juga...tapi setakat ni masih ok....minta2 penuh juga...hehehe

Lauk sahur aku biasa2 je...tumis telur..ikan goreng n nasi kurma...juadah sahur aku dah siapakn pkul11 slm...lepas aku balik dri hospital...tapi yag x acinye..aku siap2 makan 1 pinggang nasi...hehehe mcm sedap tu aku termakan tu...

Alhamdulillah Allah kejutkan aku...4.25 pagi..awal dari alarma jam aku...apa lagi dengn penuh smgat aku siapkan hidangan juadan.n makan bersama2 my family..berempat saje...
...kat opis okey je...tapi terasa juga bosan...boleh pula keje kurang hari nie...ala x bestnye..aku apa lagi menampak je kat meja kawan aku...kot2 ada keje boleh aku tolong.....khirny my mama dah..ada keje...so aku siapkan lah...aku memang x boleh duduk diam..diam nanti  aku cepat bosan...yg paling best bulan puasanye..masa buat keje pNjang..aku memang rajin....

So waktu keje pun pendek...khmis 8 hingga 3...thne hari2 biasa  8 hingga 4.30....selesai keje aku hari nie....

Menu buka aku plan...ayam percik..ikan goreng nasi kurma...air milo ais..and sedikit kuih...agar2 santan,sekaya n murtabak daging..my fav..nie abg mie belikan kat bazar ramadhan...so selesai....sahur lauk yg ada je nie...

Alhamdulillah...aku kepenatan sampai x sdar tertido..aku kirimkan lauk ayam percik buat kakak aku yg kat johor..sebab mlm ni abg mie.nak .naik sane....k
Rindu adam gemok...

Thursday, June 11, 2015

Rezeki adam.....

Penatnya baru balik dari pasar malam....pukul 6 baru pg  pasor....aku x larat tapi kesian kat kakak aku...pergilah dgn terpaksa...hehejhe...ramainye mggu ni kat pasar malam.....bersesak sesak aku n kakak aku...abg mie dukung adam....

Amboi adam suka sgt ye g pasar malam...aku dah mula rase x larat ni...dah siap beli makanan sikit then kitaorg balik la.....sebab nak beli makanan yg berat kat kedai makan...x sure la kedai mane...try n error saje..hehhe..mase kami dah nak otw balik...semakin ramai yg berpusu2 memenuhi pasar malam...x pe ..jom balik dah nk mgrin....

Lepas tu kami pusing2 dungun...sebab esok mlm si adam comei dah nak balik...sob sob sob...ibu rindu la kat si adam emok ni....syg sgt...

Pagi tadi...adam dpt rezeki dari my mama dah....tq mama dah bg duit ke adam.....ptg pula kak ge my causin datg tgk adam....tq kak ge bg adam baju n duit....hehhe murah rezeki adam...masa kak ge datang punyelah si adam ni beraksi...melompat2 sunguh2....penat sampai kak ge nak pegag dia.....kak ge bagi baju jugak ke irsyad....

Apa khabr la irsyad...demam n nagis je...dah bawa jumpa ustaz jap je ok...pastu 2 3 hari nagis lagi....semoga baby irsyad cepat sembuh..rindunye nak main2.....suhu badan 38.darjah...eddie bgtau dah mandikan irsyad banyak sikit..dah mula kurang panas..insyallah ...semoga cepat sembuh....

Today is d memory....tomorrow is hopping....

What today :P

Ramadhan dah x lame dah.....menghitung hari je lah kita utk kali ni....hmmmm sunyi je rase kan...bila adik beradik duk jauh2 nie...dulu best sgt ..ye lah kami semua sibuk dalm menyediakan juadah buka pose ..n dengan menu kegemaran masing2...hehehe bestnye..dah lame kan abg kita berjauhan..masuk tahun ni dah nak tahun yg ke-3 kita duk jauh...kadang2 dah lupa mcm na lah kami menyambut ramadhan n sahur bersama2... Insyallah nanti adalah rezeki utk kita berdua kan abg.....

Bila saya coll je abg n tanya bila abg nak balik..sebab takutlah nanti bulan puase abg sebuk...tapi abg kate x pe..nanti abg balik..aku x naklah abg aku rase susah nak kena balik time2 puase nie..Tp x pe abg pun kate mcm tu aku lagilah suka..heheheh

Minggu nie kat opis sunyi sangt ramai yg bercuti lame..aduih nak habiskan mggu ni terasanye...tapi disebabkan si adam comei ada kat rumah ..aku pun terhiburlah jugak n sesibuk lah sikit ..yelah aku kuatlah berjaln..kekadang tu terasalah penat2 badan ni...heheheh Tapi bila akak aku dah mula plan pasal raye ni ..aku lah yg x da mood...mood raye x sampai lagi..akak plak dah sibuk tanya pasal kuih raye..Ya ampun kak rod..nanti dulu la...mood belom sampai..heheheh nanti kita discuss kk...kesian kak rod..ye lah.kak rod balik pun dah nak raye..dia takut x sempat lah nak membeli...x pe kak rod...duit ada semua beres..hehhe biasalh aku ni semua aku beli..makanana raye aku tempah je....sedap n berbalaoi...senag boleh bagi2 kat jejiran n anak beranak aku..kan senang garenty sedap..

Bila lah abg kita leh raye kat rumah sndri kann...heheheh tapi aku ni x larat saje,,nak je rase dptkan org gaji...abg aku ni bagus semua boleh...org gaji pun boleh..tapi aku plak lah x selesa....ada org asing tinggal bersama....tapi bestkan kalu ada mak n ayah....semua boleh heheheh...rindu mak n ayah....rindu sgt..Semoga ALLAH tempatkan mereka bersama2 org yg beriman....AMIN..

Tadi dpt panggilan dari abg..ingtkan ape...hmm rupanya abg tanya nak cuti raye bila..berfore raye ke after raye...aku ckaplah after raye..sebab kak ani cuti sekolah seminggu..so masih sempat jumpa....boleh lah juga aku raye ngn adik beradik aku dulu..so dua2 keluarga aku boleh raye..kan kan dah untung...

aku minggu ini....berPoyokan diri saje.

Tuesday, June 9, 2015

Sepetang sebelom bulan ramadhan

Lepas balik keje hari nie.9.6.15 selasa....keluar bersama kak rod , abg mie n adam booolat..bukan ape..nak pg beli susu si adam ni n g jalan2 cari makan.....lepas selesai beli brg si adam kami pg la ke kedai Holawest...tapi x da rezeki..kedai x buka..biasalah cuti sekolah....so kami pg ikut plan B...iaitu makan ikan bakar...

Biasalah kedai fav my sis..kedai cg jaafar...ikan bakar sri warisan...my cikgu silat.hehejhe....kami makan ikan bakar pilihan kali ni si kerapu my fav...yg lain lauk biasalah tomyam telur dadar n belacan...sayur x da hari ni...hehje...air pula apple jus.wtomerlon laici aic n susu laici aic.....habis lah utk malam  nie...

Suasana hari ni ok cuma x da angin....hehe berpeluh abg mi makan.....sedap plak...he

Sunday, June 7, 2015

Ingat zaman dulu main basikal....

Dulu basikal memang top lah kalu nak dibandingkan sekarang.....kalu dekat tempat parking penuh...kadang2 terpaksalah aku tumpang paking kat umah makcik2 kak situ....mereka x kisah..kadang2 tu siap dijadikan mak angkat lagi....klu tgk cete winter sonata memang romantik sgt....bestnye kan...abg jom ke korea.....romantinye...pimmpin tgn..n jln atas saji....abg bestnye....klu ada rezeki..bestkn mcm kat Ice Dome,hatyai...

Cuti2 kita buat apa tuu.....

7.6.15 ahad...alhamdulillah hari ni cuti...cuti Hari Agung. Ala sedih abg bulat x balik sebab ada keje. Plan nak main banana boat x jadi..postpone another plan la..hmm kami berempat lah hari ni... Macm biasalah masih dalam cuti sekolah kakaku apalagu ajak pg brekfast kedai fav dia lah..hehe adam bolat pub ikot skali yeyeye.....kat kedai ni semua makanan bungkus2 dah....boleh makan situ n bugkus pun ok....

Lepas makan kami ronda2 bandar...sebab my kakak nak cari kasut utk dinner n barang si adam...heheh aku meneman saje. Lepas dah satel.....pg umah mok de...lame dok tgk de.hari nie baru berkesempatan....hehehe mokde sihat ...n sepupu2 yg lain pun sihat...ayoh de je nampak kurus sikit...mok de kabo sebab bisul yg naik hari tu..tapi semua dah baik....heheh tu saje

....balik aku masak NASI MINYAK areda style......nyum2 masing2 tambah2 makan...alhamdulillah..lame x masak....kalu ada ramai org kat umah aku memang suka masak...sori abg bulat x dpt makan...tu la ..knapa x balik...ingat kat abg bulat bila makan ayam ...kesian kat abg..abg suka ni ayam...rindu abg....

Saturday, June 6, 2015

terkezutt i......

30.5.15 ..... hari ni ari sabtu..Adam in d house....penatnye smlm jouney ke kuantan... Bangun pagi kepala masih ting tong...tapi ada bunyi suara si kecik adam..hehe..cepat2 aku bangun tido utk siapkan diri.....malasnye hari nie...penat x hbs lagi...jap lagi dah nk ke hospital utk cuci darah...ok...cyayok chayok areda...jgn malas2...hari ni kami sarapan bersama dgn si kecik ...... plan nak makan kedai kat pasar dungun...ada satu kedai tu sedap...aleh2 kedai x buka...sedihnyeee....hbs pusing2 ke kedai sixmok la kita.p3rkenakan roti canai...lenpeng nyoir.nasi minyak n roti tempayang kambing...nyum2...makanlah kami ber8 orng.....hehehhe....cuara hari ni ada panas2 sikit....adam tido saje....baby irsyad pun ada. Irsyad bersemangt makan nasi minyak...

Lepas makan .....aku lupa aku ada 2 jemputan kenduri kawen kawan UiTM....aku kirim je lah ke abg mie ....sebab aku pun x larat....lepas tu teman my kakak beli stroller baby....mase duk survey2....wow harganye boleh tahan...rm500 ke atas....tp x pe...boleh pakai lame...dlm hati ada pasng niat nk pinjam...hehehe senag my kakak utk bawa ada ke mana2....kat sane my kakak duk dgn kawan2....

Tetiba ada panggilan....hmmm en.suami bucuk coll....dengan nada yg ada sedikit marah...terkezut i....."yg kenapa tido kat kuantan x bgtau"...terkebil2 aku dibuatnye...rase aku x da kemana2 pun.masih di dungun lagi...aik abg ni biar betol...ala padahal abg bucuk balik...tu lah nak buat suprise sgt...hahajhaha.....alhamdulillah abg balik...rindunye...aku pun apa lagi plan mask la.....mask simple je...lauk sotong merah...udang goreng kacang kunyit....amboi abg berselera makan..alhamdulillah..selesai 1 perkara....miss u