...

SEE ME

Followers

Friday, December 30, 2016

Last day 2016

Tepat pukul 3 ptg, lame dah tak update.... saje  x nak update sebab bnyak di shared di instagram.. ringkas n ada pic. Cukuplah nak mengayat ni perlukan sikit masa..

Baru je lepas balik dari beli barang dapur. Hujan turun sungguh lebat hari ni.cuaca memang x cantek hari ni.tempat banyak dah banjir..hmmm biasalah nak masuk awal tahun mcm ni lah.hujan lebat.

7 hari lagi genaplah setahun umur anakanda ku AliffRizqi Tarmizi...kejap jr kan... x puas lagi bermain2 ngan adik Aliff... dulu kecik n cute je...sekarang mmm x yah nak cerita...menjat situ..jatuh sini...g sana...mcm2 kerenah..tapi always buat ibu happy.. tq Allah ..

Last day utk tahun 2016. Ibu nak upload pic Aliff masa keluar td..n teman ibu makan kat marybrown.. sebab hujan lebat kita lepak kat sini.huhu

Tuesday, July 5, 2016

Takbir Raya yang PerTama buat anaknda

Alhamdulillah....5 julai 2016 ...selasa 30 ramadhan....tadbir raya yg pertama buat anak ibu AliffRizqi Tarmizi...Allah Maha Penyayang.....memberikan peluang kepada ibu dan ayah utk bersama anak yg Tersayang...

Selepas selesai kami berbuka pose bersama keluarga...Aliff dah mula nak tido...mcm biasalah duk depan tv.sambil minum susu..lame2 mata pun layu utk tido...terus tido dgn lenanya....Lepas je solat jemaah di masjid depan umah selesai...terdengarlah Takbir Raya....Tahun ini..Allah telah hadiahkan kami Anak yg soleh..AliffRizqi Tarmizi...Insyallah..raya ke dua nanti...7.7.16 genaplah 6 bulan umur Aliff..

Bunyi kemeriahan bunga mercun di luar rumah.mujur Aliff x da masalah sgt kalu bunyi berdentam dentum....Tapi Aliff tido dengan selesanya....ni Aliff ada umah tok mek kat Lubuk sireh,perlis...aliff balik kampung beraya...ibu n ayah cuti seminggu...

Semoga dapat bersama dengan keluarga ayah..lame kan x balik perlis..oleh kerana cuti ayah yg tidak mengizinkan...

Penatnyeeee hari ni....juadah utk raya esok sudah siap...tq kak ipar...banyak sgt berkorban..Maaf x dpt sgt nk menolong...

Saturday, January 16, 2016

Aliffrizqi Tarmizi .....bermulalah kehidupanmu wahai anakku sayang

Alhamdulillah, pendaftaran kelahiran anak kesygangan ibu satel. Ayah telah daftarkan d3ngan nama yang Indah, semoga anak kesygngan ibu menjadi anak yang soleh seindah nama yang ayah ibu berikan ....

***♡AliffRizqi Tarmizi Bin Mohamad Talib♡***

16.01.2016 ciuman pertama buat anak ibu... ibu menyusukan anak ibu..

Semua yang Pertama ibu lakukan utk anak ibu..

Semalam ibu tak dapat dtg tgk anak ibu sebab ayah pergi keyel. YA ALLAH harini tak sabarnye nak ke HSNZ...apa khabarlah anak ibu..apalah perkembangan terbaru anak ibu ni..Ya Allah semuanya ku harap perlindungan dariMu Ya Allah...

Sampai di NICU, ibu saje je nak tgk list name baby ibu...eh, kenapa nama ibu tak ada.....ibu dah cuak ngan ayah...kebiasaannye Ayah mesti basuh tangan lambat...pastu mesti masuk same2...tp hari ini, nampak ayah teruja sgt..ayah masuk dulu meninggalkan ibu di belakang..biasalah ibukan masih dalam pantang, tidak boleh jalan laju2...

Muka ayah dan ibu dah cuak....tanya Mc ..mc check dalam buku pendaftaran..ALHAMDULILLAH...dapat berita baik. Anak ibu dipindahkan ke Bilik SCN...bersama2 baby2 yg lain...tak sabarnye nak jumpa anak ibu..kesian ke ayah. Sebab ayah tak dapat tgk baby. Ayah dapat masuk mengikut waktu melawat sahaja...sekarang baru pukul 3...ibu masuk dulu ayah..maaf ayah...ibu jalan perlahan2...hari ini ibu kena berdikari,selalu ayah temankan ibu....ibu mencari2 dimana anak ibu sorang ni...tanya MC...ditunjukkan biliknya....ramai sgt baby kat sini..baby disini semua memamakai kain bedung hijau....

Semasa ibu bertanya Mc yg bertugas, ibu rase baby yg hujung ni anak ibu...betullah anak ibu...comeinye...mc bacakan ic ibu...same...anak ibu tengah tido...kecik saje....

SEMUA PERTAMA KALI IBU LAKUKAN UTK ANAK IBU.......

ibu angkat baby...kecik saje
Ibu cium baby....ibu mendukung baby ...
Ibu tukar pakaian baby....ibu menyusukan baby.....ibu cuma x dpt tukarkan pampers baby je sebab baby tak berak...tak kencing..inilah anak aku yang aku kandungkan 32 minggu 8 bln...

Alhamdulillah kuning dah tak ada...semoga baby baik2 saja....bila ibu dan ayah nak balik baby pula buka mate...macm tau2 je kan ayah ibu nak balik...ayah memang nampak payah sgt nak tinggalkan baby....yelah anak ayah n ibu sorang je....

Comei sgt bila baby buka mate...kecik comel....syg sgt...YA ALLAH jagakan anak ini utkku dan lindungillah anak ku dari semua perkara yang tidak baik....ibu betulkan anak ibu tido...last ibu cium anak ibu.Ya Allah....sedih nak tinggal anak ku yg kecil itu...

Lusa ibu dtg ye syg...ibu bawa EBM k. Ayah pesan baby minum susu banyak2....cepat boleh balik rumah....syg dn rindu kat anal ibu.....

***♡YA ALLAH LINDUNGILAH ANAKKU♡***

Sunday, January 10, 2016

Ayah ibu dan baby

Cerita ni hari ahad punye...10.1.2016, sakitnye badan2 ibu ni...lapar sungguh..teringin nak makan nasi panas...n sup sayur...walaupun duit kita banyak..tetap kita perlukan org untuk jaga kita kan...tambahan dlam pantang begini...

Terima kasih banyak kepada suami tersyg,  mok de, dan keluarga...kate2 semngat dari yg terdekat membantu menguatkan semnagt kita..paling utama doa2...semoga Senantiasa dalam Rahmat Allah dan Perlindungan  Allah..

Bangun pagi, masih teringat kat anakanda ku sorg...ibu ayah syg sgt kat baby....baby cepat sihat ye syg...mcm mane lah ye....anak kesygngn ibu hari ni...semoga baik2 saje....

Hari ini ibu nak g tgk baby awal...sebab ibu kena cuci darah..sebab ibu rindu sgt ke baby....walaupun apa yg terjadi memang ibu akan pg tgk baby...ibu x boleh berpisah ngn baby....hanya hati ibu2 je yg faham...

Ayah dtg awal temankan ibu tgk baby...hehe baby masih dalam lampu biru..kuning masih x turun..kesian kat baby..ibu dah cuba perah susu ibu.. tapi sikit saje yg dpt...dlm 2 cc...Ya Allah engkau murahkanlah rezeki susu dadaku ini buat anakku yg tersayag....ibu sentiasa positive...susu ibu banyak....tetapkan dalam hati sematkan dlm minta....

Pagi ni ayah teman ibu pg pump susu..pinjam pump yg hospital punye brand medela...bila guna ok..x sakit...ibu bersemangat nak pump susu banyak2 utk baby...semoga cepat2 membesar ye syg...walaupun ayah gelakkan ibu...sebab susu keluar sikit tp ibu tetap bersemangt..ayah memang gtu...suka buat ibu sedih....hmmmm ayah memang kan...x pe nanti susu banyak tgk la...baby mesti cepat sihat..

Bila ibu sampai je kat tampat baby...ibu memang x sabar nak sentuh baby....baby tgh kunyap2 apa tu...baru lepas susu ye syg....mc susukan ....kesian baby dah minum susu formula...x pe sabar ye syg..ibu akan pump susu utk syg ....positive positive.

Hari ni baby nagis ye bila ibu sentuh baby....sedih ibu rase...kenapa syg nagis ni....mesti rindukan ibu ye....hampir 4 hari kan kita berjauahn...ibu x dpt teman baby. ....kuatnye nagis ni....x pe.semoga paru2 baby cepat kembang ye...

Akhirnye Ayah menyentuh baby buat pertama kalinye...walaupun ayah nampak kekok..tp ayah cuba usap2 baby...amboi baby...ayah sentuh sikit terus diam dr nagis...kenapa ..baby rase ke ayah sentuh....betul kan...walaupun ibu yg mengandungkan baby tp kasih seorg ayah tetap baby akan rase....hehhehe

Ada nurse tu tutupkan lampu biru...kalu x berpinau2 mate ni....ibu nampak mate baby mcm buka...ibu buka topeng baby..comeinye baby nak buka mate...walaupun ibu tahu baby x nampak lagi.....semoga baby sihat2 saje....ayah bgtau jam dah pukul 10.30...kena balik wad sebab kul 11..ibu nak kena cuci darah...hmmm ala ibu x puas lagi tgk baby..syg baby...." abg yah syg baby, rase nak ambik baby je nak peluk nk dakap"....

Lepas cuci ...ibu dtg tgk baby lagi...walaupun dah lewat...ibu tgk baby tgh tido...amboi bestnye baby tido...ibu usap2 badan baby...tangan baby pegang tangan ibu...ayah pun same usap2 badan baby semoga baby x rase keseorgn...k ...ibu dan ayah sentiasa ada utk baby...bila ayah ajak ibu pulang....tangan baby x nak lepaskan jari ibu..ayah pun tgk jugak...ibu tahu baby saygkan ibu dan ayah.....syg baby sgt2...Ya Allah kau lindungilah anak kesyagan kami ini....

***♡YA ALLAH MAHA PELINDUNG DAN MAHA MENGASIHANI♡***

Friday, January 8, 2016

Day 3 ibu dalam pantang

Hari ni ...kul 5.30 a.m , ada doktor ambil darah .... hari ni hari sabtu 9.1.2016...hari ke 3...aku melahirkan anakku yang sungguh indah...seindah ciptaanmu Ya Allah.

Ya Allah aku bersyukur atas semua kemudahan yang diberikan kepadaku,anakku suamiku keluargaku dan semua yg ada......

Ibu ayah sayag kamu anakku....

Day 2...aku di sini

Semoga aku baik2 saje..HSNZ di katil 21..wad 2b...cantek tempat ni.bertemakan pink.yelah wad bersalin..hehehhe...tengok tingkap aku nampak laut...cantek....indahnye Ciptaan Allah....

Hari ni...duk teringat2 kat anak kesyganganku......baby ...dah 2 hari kita berjauhan kan baby....ibu floor 2...baby floor 5...rindu sgt...ibu rase nak je letak baby dlm dakapan ibu..nak baby sentiasa dismping ibu...ibu nak je peluk baby serapat yng boleh..kerana ibu syg sgt....rindu sgt...Allah sahaja yg mengetahui hati ibu ni syg....

Pagi ni...ibu terasa lapar sgt...hmmm ibu dlm pntng skrg...ibu dah makan ubt td....ibu dah sarapan roti 2 keping...tp x cukup....ibu dah coll ayah belikan makanan ke ibu...ibu sedih ...sebab ibu nak pg tgk baby sgt2...rindu sgt. Tp ayah busy...hmmm sedih ibu rase... pukul 10.00 pg ...ibu dah kena g cuci darah...x sempat nak tgk baby pagi ni...ptg ni ye syg lepas ibu hd..tggu ibu ye syg...

Hari ni..ibu kurng mood utk hd....biasalah ibukan.....panas sikit x boleh...tv x da...isk kenapa ibu kuat merungut kan..hmmm x baiknye perangai ibu ini...lambatnye abg datang....dah nk 2 jam...ibu rase x selesa sgt....skit je badan2 nie....ibu x buat 4 jam....rase x larat ...46 minit lagi..balik wad ...nurse bgtau ada panggilan dari wad baby....risau ibu.kenapa ye.....ibu balik makan2...tp ibu rase pening plak....mcm hb low..ntah la.

Dlm pukul 3.30 abg dtg..jom abg g tgk baby...x sabar nak tgk....akhirnye kita bertemu ye syg...hari ni baby ibu duduk dlm lampu biru...doc bgtau baby ada kuning sikit..mate ibu dan ayah berpinau2 sebab lampu tu...x nampak jelas warna kulit anak ibu ni....

Alhamdulillah anak ibu dah mula minum susu 2 cc...ibu sedih..ibu belom ada susu lagi nak bg ke baby...ibu akan cuba semampu yang boleh...sabar ye syg...Allah engkau murahkanlah susu dada ku buat anak ku yg ku lahirkan ini. .ibu dgr peneranagn doktor...ayah n ibu duk telik2 baby....comeinye baby....ibu sentuh baby...Ya Allah engkau sihatkan anakku ini....kuatkan anakku ini...seperti anak2 yg lain.

Seorg nurse dtg...dan dia bertnya...tengok x lagi wajah anak..ibu dn ayah kate belom lagi....nurse bukakan topeng oksigen....ibu n ayah menatap wajah baby....walaupun belom jelas lagi...tp sempurna wajah anak ibu....cukup sifatnye....comei sgt baby ibu.keck je...syg anak ibu ni..ayah tnya baby ikut sape...ibu pun x pasti...ikot ibu kot.hehehe yg lain ikut ayah...wajah ikot ibu...

***♡Terima Kasih Allah Atas Kurniaan yang Indah ini atas cinta kasih syg kami berdua♡***

Thursday, January 7, 2016

Allah Maha Kuasa... 07.01.2016

7.1.16 tepat 8.11 a.m di lebouroom bilik 6....aku selamat melahirkan baby boy. Walaupun belum sampai waktunye...Allah sebaik2 perancang...

Allah memudahkan semuanya urusanku...seperti yang ku titipkan dalam doaku semasa mengandungkan mu anakku syg.....walaupun genap 32 minggu ibu mengandungkan mu...belom puas rase.menjagamu ..mengusapmu di dlm perut ibu dan membawamu kemana saje ibu pergi....sentiasa bersama ibu..pembawa semngat ibu utk mejalani kehidupan ibu sendiri dikala ayahmu jauh dari ibu ..dan mencari rezeki utk kita berdua ye syg anak ibu....

1.94 kg....Alhamdulillah...hmpir 2 kg...x pe nanti baby ibu cepat2 membesar dgn sihat ye syg...walaupun ibu dan ayah x dpt nak menjaga baby dek kerana baby prem.perlu jagaan rapi di NICU. Ibu doakan baby sentiasa bersemangat mcm ibu...

Dalam pkul 5 ptg...pertama kali kita bertemu ye syg...inilah rupanya seorg anak yg aku kandungan....inilah zuriat ibu dan ayah.....aku seakan tidak percaya. Anak ini lahir dari rahimku...Ya Allah....Aku bersyukur kepadaMu atas kurniaan yng sgt besar utk aku dan suamiku....dimana Kau pernah menguji kasih syg kami berdua dulu 2012....

Ibu dan ayah melihat syg tengah tido.. melihat setiap inci anak ibu ayah.jari2 tangan kaki....keseluruhan badan anak ibu ayah...walaupun anak ibu ayah kecik sikit drpd anak2 biasa.tapi anak ibu sihat saje....comei...pakai pampers je..walaupun penuh dengan wayar2...nadi ..oksigen..wayar air...dan mcm2...tp baby ok sahaje....wajah anak ibu ayah je belom dapat lihat dgn jelas...sebab anak ibu pakai oksigen...tertutup sikit....kaki ngn tangan yg comei...

Pertama kali ibu menyentuh baby...Ya Allah lembutnye kulit anak ibu ini...x sbar sgt ibu nak memeluk anak ibu...nak mencium...semoga Anak ibu cepat membesar ye syg...

Bungkusan pertama pampers ibu kirim ke anak ibu.maaf ibu x dpt menukarkan pampers anak ibu....baju2 yg ibu beli ada di wad ibu...walaupun belom sampai waktu anak ibu nak pakai. Ibu ayah dah sediakn yg sebaiknye...utk anak ayah ibu tersyg..

Kesian kat ayah, apabila ibu khabarkan berita ibu selamat melahirkan syg..ayah x percaya....walaupun di saat ibu melahirkan syg adalah satu keajaiban...itulah " RAHSIA ALLAH UTK KITA "....

Anak ayah ibu.....x sabarnye nak jumpa lagi....

***♡Allah Maha Mencipta♡***

Tuesday, January 5, 2016

Diwale.....kenapa sedap sgt

Nananana lagunye....melayan plak aku dengan cete hindustan ni...romantik sgt ...dgn inviromentnye sgt cantek.....

Tgk kajol n shahrukan....nostalgia sgt.happy sgt...kajol makin cantik...

Lagu dia pun best..nanti ada rezeki boleh la tgk cete nye....

Baby duk gedik2 dgr lagu dewale...

***♡Allah Maha Mengetahui♡***